FAQ

När kan Helosan® original (blå tub) användas?

Helosan® är en mjukgörande dryg allround-salva för torr och irriterad hud direkt vid upptäckandet av behovet.

Helosan® original kan med fördel användas till:

 • Vuxna och barn, människor och djur.
 • I blöjregionen på små barn.
 • Torra och spruckna händer, fötter, armbågar, knän, kinder, läppar m.m.)
 • Hud som torkats ut av kyla, värme eller fukt t ex efter sol och bad. 
 • Hudirritationer.
 • Efter rakning.
 • Nyligen tatuerad hud.
Hur fungerar Helosan® original?

Helosan® är en hudsalva som gör torr, känslig och irriterad hud mjuk och smidig. Salvan lägger sig som ett tillfälligt lager på huden och ger huden tid att återfuktas och bli motståndskraftig mot yttre påverkningar såsom sol, vind, kyla och vatten. Helosan® hudsalva bidrar även till att återställa hudens naturliga balans.

Kan Helosan® användas till både djur och människor?

Korrekt, Helosan® var från början framtagen för skydda och reparera mjölkkornas spenar. Pigorna som smörjde på Helosan® på kornas spenar upptäckte emellertid att även deras torra och spruckna händer blev mjuka och fina av salvan. Idag är Helosan® en välkänd hudvårdsprodukt som skyddar och återfuktar din hud.

Innehåller Helosan® några färgämnen eller parabener?

Nej.

Innehåller Helosan® parfym?

Nej, Helosan® innehåller ingen parfym eller andra artificiella doftämnen. Helosan® innehåller Eucalyptus Globulus som är en naturlig olja som tillser att salvan får en mild och behaglig doft. 

Innehåller Helosan® några animaliska ingredienser?

Nej, Helosan® är helt fri från animaliska ingredienser, det vill säga 100% vegansk!

Kan Helosan® användas för vård av tatuerad hud?

Ja, Helosan® är ett utmärkt val för den som önskar göra sin tatuerade hud mjuk och smidig.

Stämmer ryktena att Helosan® kan ha en blekande effekt tatueringen?

Nej, det är inte korrekt. Helosan® hudsalva är en vit substans som jobbar sig in i huden och har ett långvarigt resultat där salvan finns på huden. Därför kan det se ut som att huden kring det insmorda området har blivit en aning ljusare under behandlingstiden.

Var kan man köpa Helosan®?

Helosan® kan köpas i din dagligvarubutik och på Apotek.

Blir det någon skillnad om man stryker på ett väldigt tunt eller väldigt tjockt lager av Helosan® hudsalva?

Det är väldigt individuellt och beror på hur snabbt din kropp upptar salvan. Rent generellt skulle vi påstå att skillnaden inte är så stor. Så länge man stryker på lagom med salva så vårdar salvan lika mycket beroende på mängd. Under tiden som salvan befinner sig på huden kan det vara behagligt att inte stryka på för mycket tills det blir kladdigt.

Prova gärna er fram tills ni kommer fram till hur mycket salva just er kropp kan ta upp vid varje tillfälle.

Hur fungerar Helosan® fotsalva?

Helosan® fotsalva är speciellt anpassad för vård av fötterna. Den innehåller samma ämnen som Helosan original med tillägg av karbamid och mjölksyra. Helosan® fotsalva löser upp förhårdnad hud runt fötterna och mjukar upp området. Fotsalva motverkar även dålig lukt.

När kan Helosan® fotsalva användas?

Helosan® fotsalva används för daglig vård av dina fötter.

Helosan® fotsalva används också med fördel till:

 • Vuxna och barn, människor och djur.
 • Daglig fotvård.
 • Återfuktar och mjukgör torr, känslig och irriterad hud, t ex fötter, armbågar och knän.
 • Till djur för återfuktning av t ex torra och ömma trampdynor.
Varför är en hög fettprocent viktig?

Helosan® innehåller vegetabiliskt glycerin (glycerol) vilket är en naturlig fukt och-fett givare som ger en fantastisk känsla på huden. Glycerinet drar till sig fukt från omgivningen och kapslar in det i huden. Tack vare sitt hudnära pH-värde passar det utmärkt att använda till både känslig hud och spädbarn.

Är det bara en hög fettprocent som ger den goda effekten av Helosan®?

Den höga fetthalten (över 60%) bidrar stort till Helosans® success i vad gäller mjuk och smidig hud. Det gör även resterande skonsamma ingredienser och dofter som är naturliga och vegetabiliska. Den unika sammansättingen av skonsamma, fuktighetsbevarande och mjukgörande ingredienser jobbar tillsammans för att stärka, skydda och återge huden dess naturliga barriärbalans.

Innehåller Helosan® mindre vatten än andra salvor?

När man jämför mellan salvor, krämer och lotions så finner man att salvan är den med lägst vattenhalt och med högst fetthalt. Det betyder att Helosan® står på listan av salvor med låg vattenhalt. 

Kan Helosan® användas vid psoriasis och andra hudsjukdomar?

Helosan® är lämplig för att lindra torr, känslig och irriterad hud med försvagad hudbarriär och kan användas för vård av huden tillsammans med andra läkemedelsprodukter för behandling av psoriasis och andra hudsjukdomar. Helosan® hudsalva behandlar dock inte besvären eller får besvären att försvinna. Helosan® lindrar helt enkelt besvären och förhindrar området från att bli torrt och irriterat.

Kan Helosan® användas på spädbarn?

Ja, Helosan® kan användas på spädbarn.

Kan Helosan® användas till hudbesvär på intima områden?

Alla ytliga områden på kroppen så som skinkor, bröstvårtor och runt ljumsken går att smörja in med Helosan® hudsalva för att mjuka upp torr och irriterad hud.

Kan Helosan® hjälpa mina fötter när jag springer mycket?

Om man sportar mycket eller motionerar ofta tenderar fötterna bland annat till att ta lite stryk under tiden man är aktiv. För att bibehålla fötternas smidighet är det viktigt att både fila och mjukgöra fötterna med jämna mellanrum. På så vis undviks även skavsår då fötterna inte är hårda och otrevliga mot skon.

Med Helosan® Fotsalva kan ni enkelt mjuka upp hälarna och mellan tårna för en behaglig känsla ute på löpturen.

Vilken fördel har Helosan® för arbetande händer?

Händer som får utstå påfrestande miljöer tenderar ofta till att få förhårdnader, missfärgade naglar och skavsår. Helosan® tillför huden fukt och fett, och ger den en behaglig vatten- och smutsavvisande yta. Tack vare att Helosan® lägger sig som att tillfälligt lager på huden och ges huden tid att återfuktas och bli motståndskraftig mot yttre påfrestningar. 

Bärs grova handskar på arbetet går det även utmärkt att smörja händerna precis innan handskarna tas på för att undvika otrevliga friktioner mellan handen och den grova handsken.

Djurrelaterade frågor:

Är det farligt om djuret slickar i sig Helosan® salvan efter att man har smörjt på den?

Helosan® salva innehåller endast säkra och 100% veganska ingredienser. Det är därför ingen fara om ditt husdjur skulle slicka i sig rester efter du smörjt området. Vi rekommendera dock att ni förvara salvan oåtkomligt för djur eftersom större konsumtion av produkten potentiellt kan orsaka mag-tarmsymtom.

Kan jag smörja HelOsan® salva på mitt husdjurs sår?

Helosan® salva kan användas vid mindre ytliga sår såsom exempelvis mindre hudsprickor. Vi större sårskador/vätskande eksem kan Helosan® vara bra att smörja in huden runt omkring såret/eksemet då det lägger sig som ett tillfälligt lager på huden som skyddar denna mot exempelvis sårvätska som är retande för huden.

Min hund/katt har hudallergi, kan jag använda Helosan®?

Helosan® vårdar och återfukta huden och hjälper den stabilisera sin naturliga flora. Den kan användas tillsammans med andra läkemedelsprodukter för att behandla olika formera av hudsjukdomar så som exempelvis allergi där salvan lindrar besvären och förhindra påverkade området från att bli torrt och irriterat. Helosan® hudsalvan behandlar dock inte om det finns en underliggande problematik så som exempelvis allergi eller parasiter. Är du tveksam om ditt djur kan ha en underliggande hudsjukdom rekommenderar vi att du kontaktar din veterinär för utredning.

Mitt djur har ett ”dränage” – kan jag använda Helosan® hudsalva för skydda huden från sårvätskan?

Helosan® fungerar bra att använda på huden runt dränaget för att skydda den mot sårvätskans retande egenskaper då den lägger sig som ett skyddande lager. Appliceras efter rengöring av området.

Helosan® ska inte placeras på dränaget eller i själva såret.

Vilken Helosan® salva ska jag använda till mitt djur?

Om ditt djur har extra torr hud kan du använda Helosan® fotsalva, som mycket liknar Helosan®-originalet, men som har ett högre fettinnehåll och på grund av detta också ger en mer intensiv fuktförstärkning till den torra, irriterade huden. Dessutom innehåller Helosan® fotsalva urea och mjölksyra som påskyndar återfuktning av huden. Exempelvis är Helosan® fotsalva perfekt för att ta hand om tassar som har blivit torra och spruckna.