HUDVÅRD TILL KOR

Kons spenar är mycket känsligare än någon annanstans på djurets kropp. Det beror på att spenarna har tunn hud och saknar svettkörtlar. Dessutom, i samband med den dagliga mjölkningen och tvättningen med vatten, utsätts spenhuden för yttre påfresning som kan skapa torr och irriterad hud, vilket i slutändan kan innebära obehagliga infektioner.

Hudstörningar på spenarna kan i sig utgöra betydande infektionsrisker och även påverka mjölkproduktionen, men i svåra fall kan det också få infektioner att flytta in i juvret och orsaka mastit. Mastit beskrivs som en inflammation eller infektion i bröstkörtlarna och uppstår när bröstkörteln infekteras med en eller flera organismer. Oftast uppmärksammas detta i form av bakterier eller svamp. Lindrig till måttlig mastit kan orsaka mjölförändringar och förändra juvervävnad, och vid svåra fall kan kons allmänna tillståndet påverkas i form av feber.  Mastit är den vanligaste och mest förlustbringande sjukdomen bland Sveriges mjölkkor.

Det finns således flera skäl att skydda och ta hand om kons spenar i samband med mjölkning. Både i förhållande till hur mycket mjölk den enskilda konen ger, men till stor del även i förhållande till eventuella veterinärräkningar och infektionsrisk. Nedan följer ett antal tips för optimal hudvård hos kor och andra nötkreatur.

 

TIPS TILL KOR – HELOSAN® ORIGINAL SALVA

Helosan original utvecklades ursprungligen för att skydda kons spenar från uttorkning och infektioner i samband med mjölkning och såg dagens ljus för första gången 1947. Som ett av våra flaggskepp är det viktigt för Helosan att bara tillverka vårdprodukter som naturligt vårdar och skyddar, liksom att de produceras under etiskt korrekta förhållanden.

Ett bra råd när vi pratar om tips för kor är att välja en mild salva som har utvecklats för användning för det specifika syftet – att ta hand om kons känsliga hud. Salvan används med stor fördel efter mjölkningen för att hålla juvret och spenar mjuka och elastiska. På samma sätt kan Helosan original användas för vård av tjurar och tjurkalvar om tårar uppstår på pungen eller andra utsatta områden hos djuret.

Helosan original lägger som ett tillgängligt lager på kons hud, vilket också ger huden tid att återfukta. På samma sätt, när du använder Helosan-originalet för att ta hand om konens juver eller andra utsatta områden, kommer du att upptäcka att de smorda områdena blir mer motståndskraftiga mot yttre påverkan som sol, vind, kyla och vatten – några av de viktigaste faktorerna när vi pratar om uttorkning av huden, oavsett om det är människor eller djur.

 

Helosan® Fotsalva – extra fuktboost

Om huden runt konens juver (eller någon annanstans på kons kropp) är extra torr, kan det vara till stor fördel att smörja med Helosan Fotsalva. Salvan är utvecklad med samma noggrant utvalda ingredienser som du hittar i Helosan Original, men har en betydligt högre fetthalt. Salvan tillför en optimal kombination av hudvänliga fettämnen som ger intensiv återfuktning och på ett naturligt sätt hjälper till att skydda och stärka hudbarriären. Helosans fotsalva innehåller även karbamid och mjölksyra, vilket gör huden extra mjuk och smidig. Det är därför Helosan Fotsalva är det perfekta valet om din ko behöver extra intensiv vård av torr och irriterad hud. Precis som Helosan Original innehåller även Helosan fotsalva skonsamma ingredienser utan risk för endokrina störningar. Se till att vårda och återfukta kons hud med produkter från Helosan.