HUDVÅRD FÖR TATUERAD HUD

En nygjord tatuering är i princip ett öppet sår i ett par dagar, som med alla öppna sår så kan du få komplikationer. För att förhindra komplikationer som infektioner är det mycket viktigt att ta hand om din nya tatuering. Här delar vi med oss av våra mest använda eftervårdstips.

EFTERVÅRD

Efter att man har gjort en tatuering är huden extra känslig och då behöver man ta hand om den lite extra. Dessutom bör en nygjord tatuering tas omhand efteråt för att den ska läka som den ska, se fin ut och hålla kvalitet under tiden framöver. Nedan följer några tips på hur du enkelt kan ta hand om din nya tatuerade hud och uppnå bästa möjliga resultat:

OBS! Riv eller repa aldrig sårskorpan, den finns där medan huden läker. Tvätta alltid händerna innan du rör vid din nygjorda tatuering. Då minskar du risken för infektion och din tatuering behåller sitt vackra utseende längre.

  1. Tvätta försiktigt tatueringen med mild tvål och ljummet vatten efter att du tagit bort den skyddande plastfolien.
  2. Låt tatueringen lufttorka.
    Smörj tatueringen med Helosan® Original som är en mild och oparfymerad salva.
  3. Tvätta tatueringen en gång dagligen med mild tvål och ljummet vatten.
  4. Applicera tatueringen med hudsalva fem gånger om dagen tills sårskorpan är helt borta.
  5. Trappa ner smörjprocessen gradvis.

Varför ska en tatuering smörjas med salva?

Ytterst på huden finns ett naturligt fettlager som skyddar mot uttorkning och håller huden mjuk och smidig. Dessa fetter är hudens viktigaste barriär mot uttorkning. Vid tatueringsprocessen förs tatueringsfärg (bläck) in i de djupare lagren av huden med hjälp av en nål. Detta innebär att för varje enskild söm som görs med tatueringsnålen orsakas en skada på huden, som både irriterar och kan skapa infektioner. Med en skadad hudbarriär behöver huden tar om lite extra mycket under läkningsprocessen efter tatueringstillfället. Om huden blir torr tar läkning av tatueringen längre tid och du riskerar att huden blir irriterad och små sår kan uppstå, vilket i sin tur kan orsaka infektioner och eksem.

Mjukgör, återfukta och hjälp huden att reparera sig

När du överväger hudvårdsprodukter för eftervård av en ny tatuering är det viktigt att du väljer mjuka och samtidigt fuktgivande produkter som både skyddar och vårdar huden. Helosan® Original är en mild och hudvänlig salva, skonsam mot huden och fri från parfym och det är just därför många tatueringsartister rekommenderar Helosan® vid tatuering och efterföljande vård. Salvan innehåller fuktgivande och mjukgörande ämnen som liknar hudens naturliga skyddande barriärfett, och lägger sig som ett skyddande lager på huden. Detta ger huden tid att återfukta och reparera sig själv och bli resistent mot yttre påverkan som sol, vatten och kyla.

Lindra klåda och irritation

Eftersom tatueringen till att börja med består av många små sår kommer du antagligen någon gång i läkningsprocessen att uppleva klåda runt tatueringen. Detta är helt naturligt, men kan vara extremt besvärande för individen. Det är idealiskt att använda Helosan® efter tatuering, eftersom salvan hjälper till att ta hand om huden, återfuktar den på djupet och lindra eventuell klåda och irritation.

Skydda din tatuering från solens starka stålar

UV-strålar gör att tatueringen bleknar så tänk på att alltid skydda din tatuering från solens skadliga strålar. Smörj in området med en hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) innan du vistas i solen. Och glöm inte att även under molniga dagar kan upp till 80 procent av strålarna fortfarande nå huden.

Tecken på infektion:

Om din tatuering har “våta” områden, är öm, svullen och/eller röd kan det vara ett tidigt tecken på infektion. Senare tecken är mer uppenbara saker som gult var, smärta, rodnad, svullnad, finnar och skorpa.

Om detta händer finns det några saker som du kan göra själv:

Rengör din tatuering med mild tvål och varmt vatten.
Lufttorka.
Använd ett klorhexidin/etanol-desinfektionsmedel när området torkat. ​

Om infektionen fortsätter att vätska sig och är “blött” eller om du får feber bör du uppsöka läkare!