Guide: Så får du mjuka och lena fötter

De bär oss varje dag, genom hela livet – våra fötter. Men helt ärligt, hur duktig är du på att ge dina fötter den tacksamheten och omtanke som de förtjänar? I den här artikel får du våra bästa tips på fotvård som ger mjuka, fräscha och välmående fötter.

Att tänka på vid torra fötter

Många människor lider av torr hud på deras fötter. Till skillnad från andra delar av vår kropp är huden på våra fötter naturligt torr eftersom de inte har några oljekörtlar, så de förlitar sig på tusentals svettkörtlar för att hålla sig återfuktade.Det kan till exempel orsakas av:

  • Långvarigt stående, särskilt på hårda ytor

  • Uttorkning eller att du dricker för lite vatten

  • Användning av uttorkande eller skarpa tvålar för att tvätta fötterna

  • Kallt väder som i sin tur torkar ut huden

  • Att duscha eller bada väldigt varmt

  • Intensivt skrubbande av fötterna så de blir torra

  • Blötläggning av fötterna för länge och för ofta

  • Att inte regelbundet fukta eller smörja med fuktighetskräm

Tips för att undvika torra fötter

Torra fötter kan uppstå av olika anledningar. Det viktigaste är dock att se till att du ger dina fötter den fukt och vård de behöver. Om du inte återfuktar regelbundet kan torr hud på dina fötter bli värre väldigt snabbt. Det kan även bli smärtsamt och klia vilket leder till obehag.

Köp ordentliga skor

Först och främst är det viktigt att se till att gå i rätt skor som gör att fötterna andas och ger dem det stöd de behöver. Inte bara kan fel skor vara obekväma att bära, de kan också orsaka hård hud och liktornar som kan vara både smärtsamma och svåra att bli av med.

Förutom skor är det viktigt att komma ihåg att välja rätt strumpor. Detta beror på att plast skapar friktion, vilket bildar hård hud som så småningom kan resultera i liktornar. Det är därför nylonstrumpor inte är dina fötters bästa vän heller. Bomullssockor är å andra sidan riktigt bra, även om du sover med dem på natten, efter att du har smörjt dina fötter väl i en fuktgivande kräm eller salva för att ta hand om dina torra fötter.

Skrubba fötterna

Det är en vanlig missuppfattning att det bästa sättet att ta bort hård hud från dina fötter är att fila bort med en fotfil. Faktum är att en fotfil kan ge ännu hårdare hud och det här är en av de värsta om du vill ha friska fötter. Istället för fotfilen kan du komma riktigt långt med en bra skrubb och rätt vårdprodukter som återfuktar på djupet. Använd därför en bra fotskrubb för de hälsosammaste fötterna ett par gånger i veckan när du fortfarande är i duschen. Se alltid till att torka fötterna ordentligt – särskilt mellan tårna – för att undvika fotsvamp. Genom att ta bort den gamla, döda huden och återfukta den nya kommer dina fötter snart vara återställda och både se och kännas fantastiska.

Släpp fötterna fria!

Även om det inte råder något tvivel om att en sommar i sandaler kan vara hårt för fötterna, är det trots allt bra för våra fötter att luftas väl och noggrant igenom då och då. När du låter fötterna lufta är det dock viktigt att det sker inomhus och på mjuka ytor, eftersom du riskerar förhårdnad hud om du till exempel går på bara tår på asfalt. På sommaren kan asfalt och kakel annars bli så upphettade att du riskerar att bränna fötterna om du går på den utan skor.

Smörj fötterna

Precis som du förmodligen smörjer din hud med lotion efter att du har varit i duschen, bör du också alltid komma ihåg att smörja dina fötter – speciellt när du har varit i duschen. Vattnet från badet hjälper till att torka ut huden. Helosan® fotsalva är speciellt utvecklad och anpassad för daglig fotvård, och innehåller urea och mjölksyra som effektivt mjukar upp torr hud och förhårdnader.