Lider du av stressad eller känslig hud?
SÅ HÄR KAN DU LUGNA DEN

Torr hud på kroppen är ofta känslig, men känslig hud beror inte alltid på torrhet. Vissa människors hud är naturligt känslig, även när den är väl fuktad. Det finns många saker som kan göra huden stressad och känslig. För mycket inre stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? Här går vi igenom några olika orsaker till stress för huden utöver en stressig livsstil i sig, vilka konsekvenser det kan få och förstås; hur du bäst skyddar huden från stressens effekter.

Yttre faktorer som påverkar huden

Huden kan även påverkas av stress utifrån, sådant som stör hudens eget immunförsvar, till exempel:

 

  • Peeling och syror
  • Väder och vind
  • Föroreningar
  • För mycket solexponering
  • Luftkonditionering
  • Blått ljus från skärmar

Vilka konsekvenser får stress för huden?

Stress gör det svårare för huden att reglera och balansera sig själv och det ökar risken för inflammatoriska hudsjukdomar som utslag, akne, rosacea, eksem, psoriasis och för tidigt åldrande. Det finns en tydlig koppling mellan hjärnan och huden. Emotionell stress resulterar i förhöjda kortisolnivåer, ett stresshormon som vid höga nivåer är känt för att bryta ner kollagen och utlösa inflammation i kroppen. Denna inflammation ger upphov till stressad hud och kan påverka hudens försvarsbarriär. Stress kan även minska mängden DHEA – ett uppbyggande ungdoms- och vitalitetshormon som bland annat bidrar till att skapa immunförsvarets antikroppar och skydda mot för tidigt åldrande.

Hudvård för känslig hud

Känslig och stressad hud är mer sårbar. Därför är det viktigt att investera i hudvård som kan hjälpa din stressade hud att slappna av och återfå sin elasticitet. Helosan® erbjuder milda och vårdande hudvårdsprodukter – speciellt anpassad för ömtålig och känslig hud som lätt reagerar på stress, kyla och värme. Den passar också perfekt för personer som är överkänsliga mot dofter, konserveringsmedel eller färger. Helosan® innehåller glycerin, en vanlig hudvård ingrediens som har fuktbindande egenskaper som dämpar irritation i huden och hjälper hudbarriärens fuktbalans och funktion. Genom att hålla huden mjuk och smidig är den inte lika sårbar för yttre faktorer. Helosan® lugnar, balanserar, skyddar och stärker känslig och irriterad hy, samtidigt som den hjälper till att stabilisera hudens egen naturliga flora.