3 vanliga frågor om skavsår:

Vad är ett skavsår?

Man kan säga att ett skavsår är som en lättare brännskada. Skavsår bildas när din hud nöts eller trycks mot någonting som sedan bränns på grund av en friktion som skapas. Ett skavsår kan bli till en blåsa som, om du har otur, även kan bli infekterad. Du vet att du fått en infektion ifall skavsåret känns ordentligt varmt och det bildas var.

Vilka orsaker finns det till skavsår?

Skavsår orsakas av hög friktion/ nötning mot huden. Även värme och träning kan orsaka skavsår, då svett eller saltrester påverkar fötterna. Har du också nya skor på dig, som ökar ansträngningen och friktionen på foten ökar risken avsevärt.

När bör du söka vård?

Skavsår läker oftast av sig själva med tiden och med hjälp av olika produkter anpassade för skavsår. För de flesta skavsår behöver du inte söka någon vård. Men om ditt skavsår inte blivit bättre efter en vecka och innehåller var är det en god idé att du låter personal på din vårdcentral ta en titt på såret. Blir det mycket rött, varmt och om du får feber bör du även uppsöka vård.

6 TIPS FÖR ATT UNDVIKA SKAVSÅR PÅ VANDRINGEN

Alla kan nog tänka sig problematiken med rejäla skavsår på en kortare eller längre vandring. Varje steg gör ont och det påverkar i hela upplevelsen negativt. Här följer våra 6 bästa tips för att undvika skavsår på vandringen och såklart också några tips på vad du gör om skavsåren ändå smyger sig på.

Vad kan du själv göra för att undvika skavsår?

Fukt, värme och friktion är de perfekta omständigheterna för ett fruktansvärt skavsår. Likt brännskador bildas vätskefyllda blåsor som förstöra den allra finaste fotvandringen. Som tur är finns det en hel del olika saker du själv kan göra för att förebygga uppkomsten av skavsår.

1. FÖRBERED FÖTTERNA INNAN VANDRINGEN

Fötterna behöver förbereda sig inför din vandring. Det kan vara en god idé att vara noga med att fila och smörja fötterna lång tid innan en längre vandring, detta för att undvika förhårdningar eller sprickor som lättare skulle kunna bli ett skavsår. Genom att använda en fet fotsalva som Helosan® på dina fötter minskar du risken för uppkomsten av skavsår. När fötterna hålls mjuka och återfuktade minskar nämligen den friktion mot skor som bildas när du promenerar.

2. GÅ IN SKORNA / KÄNGORNA ORDENTLIGT!

Både fötter och skor behöver vänja sig vid varandra, så se till att ha gått in dem ordentligt innan vandringen. Kom ihåg att det är viktigt att dina skor eller kängor sitter bra på plats, snöra åt den ordentligt för att för att minska rörelsen av foten inuti skon och på så sätt minska risken för skoskav.

3. TORRA OCH RENA FÖTTER

Kom alltid ihåg att rena och torra fötter är något av det viktigaste på en vandring – och emellanåt också en utmaning. Små saltkristaller från fotsvett kan helt enkelt öka skavsåren och därmed försvåra dina besvär. Om du vet med dig att du svettas mycket på fötterna finns kroppspuder som exempelvis Dialon som hjälper till håller huden torr. Ta lite puder i handen och klappa på undersidan av fötterna eller mellan tårna. Och glöm inte att lufta dina fötter ofta, inte minst under längre pauser, och massera dem gärna för att hålla igång blodcirkulationen. Byt sockor vid lunchpausen och låt gärna de använda strumporna torka på ryggsäcken när du vandrar.

4. DUBBLA STRUMPOR

Att använd dubbla sockor kan vara ett trix för att undvika skavsår. Principen är då att friktionen blir strumpa mot strumpa istället för strumpa mot fot. Närmast foten har du en tunn ullstrumpa som håller foten torr. Över har du en tjockare strumpa, helst också i ull, för att minska risken för skav.

5. TEJPA UTSATTA OMRÅDEN

Många gillar att tejpa utsatta delar som hälar och fotknölar för att undvika att skavsår uppstår. Detta gäller särskilt dagar med dåligt väder då man inte orkar ta av sig skorna, vilket inte är en bra lösning. Så här gör du:

 

  • Se till så att du vinklar upp foten så hälen blir så lång som möjligt när du sätter dit tejpen, annars lossnar den lättare.
  • Var noga så att det inte blir några veck, i så fall kan du få skavsår av tejpen.
  • Runda av hörnen med en sax så lossnar det inte lika lätt.

6. HÅLL FÖTTERNA MJUKA MED EN FET FOTKRÄM

Smörj dina fötter för att återfukta och mjuka upp huden både i förebyggande syfte och under själva vandringen. Helosan® fotsalva består av en mycket effektiv, fet och skyddande formula för spruckna, torra och hårda fötter. Genom regelbunden användning återfår huden sin naturliga elasticitet och motståndskraft. Helosan®s feta fotkräm minskar även friktion, samt har en vattenavvisande effekt. Smörj in fötterna ordentligt innan du sätter på strumpor och skor speciellt om du måste gå i blöt mark så undviker du att huden blir fuktig och knölar sig som russin.

Om olyckan väl är framme

Även om du är medveten om risken finns för att drabbas är det ändå lätt hänt att du får ett skavsår, även om du har bekväma skor på dig. Du kan dock själv behandla ditt skavsår med några enkla knep.

  1. Börja med att tvätta rent ditt sår med vatten och en tvål som är mild mot huden. Det kan hända att det kommit in smuts i såret medan du vandrat.
  2. Om du fått en blåsa – undvik att peta hål på den, eftersom den skyddar den hud som håller på att bildas därunder.
  3. Lägg på anpassade skavsårsplåster som skyddar och underlättar din läkning avsevärt.
  4. Använd dig av filtringar, som är små runda ringar som placeras runt den ömma punkten, för att skyddar mot ytterligare tryck och nötning.