HJÄLP HUDEN ATT KOMMA I FORM

Vissa personer som har lite känsligare hud kan lätt från problem med finnar och plitor som uppkommer som ett brev på posten efter de lite svettigare träningspassen, medan andra istället får problem med en torr och kliande hud. I den här artikeln förklarar vi vad det kan bero på samtidigt som vi ger dig våra bästa tips på hur du hjälper huden att komma i form.

Så påverkas huden av träning

Regelbunden fysisk aktivitet är inte bara bra för din hälsa, utan även huden gynnas av träning. Vid träning ökar vår plus och vårt blodflöde, ökad blodcirkulation i sin tur ökar näringstillförseln till huden. Huden som annars får näring sist efter våra organ får nu mer näring vilket motverkar nedbrytning och att ålderstecken blir synliga på huden. Samtidigt främjas även produktionen av kollagen, det kroppsegna protein som finns i huden. Träning minskar också stress och ger påslag av hormoner som har positiv effekt på huden. Studier visar att oavsett ålder får regelbunden motion en nästan omedelbart föryngrande effekt på din hud.

Ta hand om din hud efter träning

Träning i sig är bra för kropp och själ, men fysiska aktiviteter kan utsätta din hud för extra påfrestning. Ökad svettning och en vana att alltid rengöra huden efter ett träningspass sliter på hudens egna skyddsbarriär. Tar man inte hand om sin hud efter varje träningspass kan träning orsaka hudproblem. Fukt som lämnar huden behöver också tillföras. Var snäll mot din hud när du tränar och gör det till en vana att återfukta huden efter varje dusch. 

Tänk på – Högintensiv träning kan förvärra känslig hud

Har man en tendens till att lätt rodna i ansiktet är rosigheten som följer med träning inte alltid önskvärd. Om du dessutom lider av rosacea, psoriasis eller annan inflammatorisk hudsjukdom kan tillståndet faktiskt förvärras. Eftersom det är värmen som triggar symptomen kan träning i kallare miljöer, så som simning, vara att föredra under perioder av besvärande skov.

Utomhusträning – Skydda huden vid vind, blåst och kyla

Tränar du utomhus ska du komma ihåg att skydda exponerad hud. Använd solkräm på sommaren och en extra fet kräm som Helosan® Original under de kallare årstiderna. Helosan® innehåller inte bara mjukgörande och fuktighetsbevarande ämnen, salvan lägger sig även som ett skyddande lager ovanpå huden som ger den tid att återfuktas. Salvan hjälper också till att göra huden mer motståndskraftig mot yttre påverkan som kyla, vind och vatten.

… Och du, glöm inte fötterna!

Har du tänkt på vilket jobb dina fötter gör? De bär hela din vikt hela dagen lång, varje dag, vinter som sommar. För snabba träningspass och långsamma promenader. Så visst är det kanske ingen överraskning att torra trötta fötter är ett ganska vanligt fenomen. 
Helosan® Fotsalva innehåller delvis samma ingredienser som Helosan® Original, men har fått extra fotvårdande egenskaper med ingredienser som karbamid och mjölksyra. Innehållet av mjölksyra gör att salvan hjälper till att sänka pH-värdet och hämmar dålig lukt. För starka och friska fötter som bär dig LÅNGT.