Låt inte kylan stoppa dig! – Så här slipper du torr hud på vintern

I Norden har vi turen att ha växlande årstider, som var och en har sina goda sidor. Varje årstid medför också en del utmaningar för hud, fötter och händer. På vintern är det normalt att ha ett kallt och torrt klimat, kalla temperaturer i kombination med vind avlägsnar huden på fett, vilket kan orsaka torrhet, irritation och försämring av hudbarriären. För att undvika obehagliga känslor och konsekvenserna av denna typ av exponering kan du följa dessa tips om hur du gör det skydda din hud.

Vanligt med hudbesvär på vintern

Under vintern är det inte ovanligt att huden stramar och känns torr. Kylan kan förvärra symptomen – och den torra inomhusluften gör inte heller saken bättre. Fet hy blir mer blandad, medan normalhy ofta blir väldigt torr. Besvär med torr hud kan uppstå i princip var som helst på kroppen, men är vanligt där du duschar och tvättar dig ofta, som till exempel händer och ansikte. Huden kan strama, känns fnasig eller röd, speciellt efter att du har duschat eller badat. Det är tydliga tecken på att din hud har för lite fukt.

6 sätt att motverka vintertorr hud

Huden behöver både fukt, fett och extra omtanke under vintern. Här är 6 bra råd att tänka på i vardagen för att slippa torr hud under vintern:

1. Se över din rengöringsrutin

Vatten har nämligen en uttorkande effekt på vår hud, därför ska du om möjligt undvika att tvätta din hud för mycket med vatten. Om du upplever din hud väldigt fuktfattig och torr, så välj helt bort vatten och torka istället av din rengöring med en ren handduk. Se även över ditt val av rengöring. Under höst och vinter kan det vara bra att satsa på en rengöring som även ger din hud fukt. Välj gärna en mild och oljebaserad tvål. Du kommer märka hur huden genast känns mer återfuktad och balanserad.

2. Vrid av värmen i duschen

En varm dusch kan låta frestande när du är kall, men det ger inte din hud några fördelar, utan skadar och stressar den. Varmt vatten torkar ut huden, eftersom värme löser fett. Hudexperter rekommenderar en temperatur på 30 ° i duschen. Detta, som att ta duschar på cirka 10 minuter, förhindrar att vattnet tar bort all fukt från huden.

3. Återfukta på djupet

När det gäller val av kräm så är det dags att inkludera fetare krämer i din dagliga hudvårdsrutin. Ju högre fetthalt, desto mer skydd. Helosan®s hudvårdsprodukter stabilisera hudens naturliga flora och återuppbyggnad tack vare sin höga halt av hud-identiska barriär och djupt återfuktande glycerin. Fungerar lika bra till barn och vuxna, som vid torra läppar, nariga händer, fötter och köldbitna kinder.

4. Använd solskyddsfaktor

För oss som bor i det nordiska klimatet så är huden som mest ömtålig och känslig under vintern och våren eftersom den inte får så mycket solljus under vinterhalvåret.
Många tror dock att solskyddsmedel bara är nödvändigt under sommaren, men verkligheten är att UV-strålar inte vilar under året och är mycket skadliga för hudens hälsa.

5. Skydda all exponerad hud

Liksom solskyddsmedel, är återfuktning ett viktigt steg att ta så att huden kan försvara sig från kyla och vind som kan orsaka torrhet. Tänk på att läpparna är väldigt känsliga för vädret, så du bör vara särskilt uppmärksam på deras behov av extra återfuktning och skydd. Applicera en fet salva vid behov, en eller flera gånger dagligen. Fuktgivande ingredienser som exempelvis glycerin hindra fukt från att avdunsta från huden genom att lägga en skyddande hinna,

6. Drick mycket vatten

Törst går obemärkt under vintern, i motsats till sommaren. Huden, liksom resten av kroppen, lider av brist på hydrering när du glömmer att dricka vatten.
Ett tips är att övervaka din hydratiseringsnivå genom din urins färg, om den är blekgul vet du att du är väl hydratiserad.