Eksem – Förebygg och lindra

En hudbarriär som mår bra är intakt, mjuk och smidig. Är den skadad och har för lite fukt och fett känns den torr, stram och kan klia. Man kan ha torr utan att besväras av eksem, men en torr hud och skadad barriär ökar risken att eksem – en inflammation i hudens yttersta lager. Eksem är en vanlig hudåkomma och drabbar ungefär 20 procent av befolkningen. 

Eksem kan bero på en mängd olika faktorer, ser olika ut och sitter på olika delar av kroppen. De kan vara allergiska eller icke-allergiska, tillfälliga eller återkommande.

Symtom som kan förekomma vid eksem:

  • Röd, fjällande och kliande hud.
  • Små blåsor och knottror, som kan spricka och vätska sig.
  • Sprickor / sår i huden.

Eksem kan vätska sig. Sårvätskan kan bli grumlig och sårskorporna tjocka och gulaktiga. Då kan eksemet ha blivit infekterat.

Faktorer som kan orsaka eller förvärra eksem:

  • Vatten
  • Kemikalier, konserveringsämnen
  • Allergiframkallande ämnen som nickel, krom, latex, gummi eller kolofonium som bland annat finns i tejp och plåster
  • Kallt eller torrt klimat
  • Stress och sömnproblem
  • Infektioner och olika sjukdomar

Förebygg med vårdande och skyddande salva

Ofta växer eksem bort med åldern, men en del har kvar dem hela livet och besvären kan komma och gå i perioder. Eksem går inte att bota så att man aldrig får tillbaka det, men det finns sätt att lindra och förebygga besvären.

Smörj regelbundet

Vid problem med torr hud och eksem är det viktigt att underhålla huden med mjukgörande kräm, även under perioder när besvären är mindre. Då kan du förebygga problemet och ge hudbarriären de bästa förutsättningarna att hålla sig mjuk och tät. Helosan® hudsalva har fuktbindande egenskaper som både dämpar irritation i huden och hjälper hudbarriärens fuktbalans och funktion.

Undvik att torka ut huden

Tvätta inte besvärat område i onödan då både tvål och vatten är uttorkande. Använd en mild oparfymerad tvål.

Undvik parfymer och ämnen som kan  irritera huden

Använd oparfymerat både när det gäller hudvårdsprodukter och tvättmedel.

Undvik för varma kläder

Värme kan trigga eksem. Undvik därför att klä dig för varmt eftersom det kan klia om du svettas. Yllekläder kan irritera och klia och syntetkläder kan göra att du svettas lättare, så använd helst bomullskläder närmast kroppen.

 

Hudsjukdomar & hudbesvär

Hudsjukdomar och besvär med huden kan leda till frustrationer och en sämre tillvaro. För att undvika att förvärra problematik med hudbesvär och hudsjukdomar som exempelvis psoriasis, rosacea och atopiskt eksem är det viktigt att återfukta regelbundet.

Genom att hålla huden mjuk och smidig är den inte lika sårbar för yttre faktorer så som vatten, vind och kyla. Helosan® vårdar och återfukta huden, samtidigt som den hjälper till att stabilisera hudens egen naturliga flora.

Den kan användas tillsammans med andra läkemedelsprodukter för att behandla olika formera av hudsjukdomar där salvan lindrar besvären och förhindra området från att bli torrt och irriterat.

Helosan® hudsalva finns tillgänglig i olika storlekar vilket gör det enkla att bära med sig samtidigt som man kan ha en större tub hemma.