Bebiseksem och torr hud hos barn

De första månaderna har bebisens hud fullt upp med att försöka att anpassa sig till livet utanför livmodern, och kan lätt bli torr, öm, fjällande och allt däremellan. Som förälder kan du hjälpa ditt barn att hålla huden i fin form från allra första stund.

Orsaker till torr och irriterad hud hos spädbarn

1 av 2 spädbarn drabbas av problem med huden. Från blöjutslag till fjällande hud, fläckar till utslag – alla irritationer på bebishud orsakas av samma problem: känslig hudbarriär.
Det finns många anledningar till varför hudbarriären är så känslig hos spädbarn, bland annat:

  • Bebisens hud anpassar sig fortfarande till livet utanför livmodern så den är mer känslig för solljus och friktion mot grova material.
  • Bebisens hud är även tunnare och har ett högre pH-värde än en vuxen persons hud, vilket innebär att retande ämnen och mikroorganismer lättare kan tränga in i den.
  • Att bebisars hud är torr beror på att de har för lite fukt och fett i huden.

Torr hud kan bli eksem

På bebisar visar sig torr hud ofta på kinderna, runt fotleder, handleder och sidan av magen, men torr hud kan finnas på i stort sett hela kroppen.

Det är inte farligt med torr hud, men det kan vara besvärligt för barnet och därför är det bra att behandla och förebygga på rätt sätt. I vissa fall kan torr hud utvecklas till eksem, en inflammation gör att det yttersta hudlagret blir torrt, rött och ofta kliar. Atopisk dermatit, böjveckseksem, förknippas ofta med torr hud och är faktiskt den vanligaste orsaken till klåda och hudirritation hos barn.

De flesta barn får bara lätta till måttliga besvär. Klådan kan vara svår och orsakar ofta sömnproblem hos berörda barn. Dessutom gör klådan att den onda cirkeln fortsätter, då detta kan leda till fler kliande, röda hudfläckar och resultera i sekundära infektioner med bakterier eller virus.

Eksem kan bero på allergi, men oftast beror på att huden är för torr och behöver fukt.

Så förebygger du hudirritation hos spädbarn

Bebishud som är torr och känslig behöver oftast ingen särskild behandling utan mycket handlar om att skydda huden från sådant som kan irritera. Här följer några tips:

 

  • Undvik tvål, parfym och andra kemikalier som kan irritera hudbarriären.
  • Använd endast milda, parfymfria produkter (både hudprodukter och tvättmedel)
  • Håll bebisens hud mjuk och smidig, så blir den tåligare.
  • Linda in din bebis varmt vid kallt väder.
  • Klappa försiktigt bebisens hud torr, gnugga aldrig.

En hudkräm för de allra minsta “torrisarna”

HELOSAN® hudkräm är skonsam mot bebisens känsliga hud och helt fri från färgämnen, parabener och parfymämnen. HELOSAN® innehåller djupt återfuktande glycerin som bidrar till att stabilisera hudens naturliga flora och återuppbyggnad. Tack vare salvans höga innehåll av hudvänliga fetter kan HELOSAN® förebygga och lindra besvär som exempelvis som blöjeksem, blöjutslag och röda bebisrumpor.

Om barnets hud är torr så smörj med rikligt och regelbundet. En tumregel är att applicera en rejäl mängd kräm till kvällen och låta dem göra sin verkan under natten för att hjälpa huden att bibehålla effekten av krämen längre. Det lindrar också klåda, och hjälper huden att bevara sitt naturliga skydd mot exempelvis nötning, kemikalier och vatten.