Barnmorskans bästa hudvårdstips för gravida

När du är gravid behöver din kropp och hud lite extra omvårdnad. I dag finns en stor marknad när det kommer till kroppskrämer för gravidmagen. Men behöver man smörja in magen och vad ska man i så fall tänka på i val av produkt? Barnmorska Karin Norrbrink berättar om vad som händer i kroppen under en graviditet och varför det kan vara både skönt och viktigt att återfukta huden ordentligt.

Huden under graviditeten

Hormoner och förändringar i hormonnivåerna har en betydande påverkan på huden. Under graviditeten kan hormonerna öka produktionen av melanin och en form av hyperpigmentering känd som melasma kan uppstå. Vissa kvinnor får fetare eller torrare hud, medan andra får akne. Det är också vanligt att många kvinnor får bristningar på magen, bröstet eller låren under gravidmånaderna.

– Under graviditeten blir man generellt torrare, speciellt över magen där huden tänjs ut. Det är dock viktigt att notera att de bristningar som uppstår beror på hormoner och ens genetik, säger Karin Norrbrink.

Att få bristningar som gravid kanske kan kännas lite jobbigt, men vi väl också ta ett steg tillbaka från de kroppsideal som får oss att se ned på våra kroppar och istället hylla och berömma dem för vad de fixar. Tänk ändå att klara av att tänja ut sig på det viset, rätt anmärkningsvärt eller hur? Det är ju ett bra tecken – att din kropp gör rum för bebisen! Så om du får graviditetsbristningar är du inte ensam – många kvinnor får dem och det är helt okej.

Karin Norrbrink, leg. barnmorska

Smörj in dig regelbundet

Om det hjälper att smörja in sig för att motverka bristningar finns det än ingen forskning på, men många upplever att det är behagligt. Inte minst för att lindra torrhet och klåda som ofta uppstår när magen växer. Att smörja magen med mjukgörande kräm kan även bli en mysig stund för en själv och bebisen. Helosan® mjukgör och hjälper huden att bevara fukt vilket leder till att huden blir mer elastisk och kan följa med i växtfaserna. När huden hålls mjuk och smidig blir den även mindre känslig för bristningar.

Rekommendationen: Så få tillsatser som möjligt

Under graviditeten rekomenderas alltid en salva med så få tillsatser som möjligt. Här är Helosan® ett bra alternativ. En av de största fördelarna med Helosan® är den unika och ytterst skonsamma sammansättningen. Salvan är fri från konstgjorda parfymämnen och andra hormonstörande ämnen och lämpar sig därför utmärkt för känslig hud under graviditeten, liksom vid besvär som eksem och klåda.  

– Ett tillstånd som kan uppstå under graviditeten är PUPPS, en allergiliknande klåda som ofta uppstår på bröst, armar och mage och ger sig känna med små röda prickar. Här rekommenderar vi till att börja med att man bär luftiga kläder och smörjer sig regelbundet med en mild fuktighetsbevarande kräm då det kan mildra symtomen, säger Karin Norrbrink.

Så kan du använda Helosan® under graviditeten

Helosan® förebygger och lindrar torr och kliande hud på såväl gravidmagen som på övriga delar av kroppen. Under graviditet är det exempelvis vanligt att bli svullen på ben och fötter, det här är för att återflödet av blodet minskar. Minskat återflöde, viktuppgång och även denna årstid med kyla och vinter är även det tre faktorer som leder till torrhet och klåda.

Upplever man torrhet och klåda kan man smörja sig en gång och dagen och vid extra utsatta områden vid behov. Sedan är det bra att smörja in sig efter duschen då man fortfarande är fuktigt och fukten binder sig bättre, avslutar Karin Norrbrink.

Helosan® lägger sig som ett tillfälligt lager på huden som ger långvarig återfuktning och bidrar till att stärka hudens naturliga barriär.

Helosan® innehåller inga aktiva ingredienser, det vill säga att de tar inte sig in i blodet utan lägger sig endast på hud, och är därmed säker att använda under graviditet.