Vad orsakar torr hud?

Torr hud är en ledande orsak till hudbesvär, drygt 40% av besöken hos dermatologer grundar sig i problematik med torr hud. Lär dig mer om torr hud och varför man drabbas av det. Vi besvarar vad som ofta orsakar torr hud samt hur man motverkar och vårdar hud med tendens till torrhet.

Förstå orsakerna till torr kroppshud

I hudens uppbyggnad finns naturlig fuktgivande faktor (NMF) som ser till att balansera och reglera hudens fuktbalans, vilket är nyckeln till att förebygga torr hud. Huden består även av lipider, ett naturligt fettlager, som bildar en skyddsbarriär, minimerar vattenförlust och reducerar torr hud. Denna blandning av olika metaboliska ämnen, svett och talg absorberar fukt och skyddar huden mot uttorkning och angrepp av mikroorganismer. Dessutom gör huden sitt bästa för att försvara oss från UV-strålarna från solen. En nedbrytning av hudens ytbarriär, orsakad av yttre eller inre påverkan, hindrar huden från att binda fukt och fuktförlusten i huden påskyndas. Viktiga fuktkanaler försvagas och torrheten når slutligen de djupare hudlagren och minskar tillförseln av vatten i de djupare vävnaderna.

Hur känner du igen torr hud?

Torr hud kan uppstå var som helst på kroppen, men oftast på händer, fötter, knän, armbågar samt ansiktet, eftersom dessa områden är mer utsatta än andra. När huden blir torr är det ett tecken på att den saknar tillräckligt med lipider och fukt, antingen för att fettlagret i det översta lagret av epidermis förstörs eller om hudens fukt minskar. Huden tappar då sin elasticitet och blir ömtåligare. Torr och irriterad hud kan strama, fjälla, flagna, klia och kännas smärtsam, till och med bli extremt narig och sprucken. Hur allvarliga rodnader, irritationer eller hudproblem orsakade av torr hud blir beror på hudens struktur.

Orsaker till torr hud

Torr hud kan orsakas av många olika faktorer, inre som yttre påverkan.

Externa faktorer

Väderpåverkan

Vind, kyla, värme och uppvärmd luft kan både irritera och orsaka skada på huden genom att avlägsna fukt och angripa hudens naturliga skyddsbarriär. Till exempel innebär den låga luftfuktighet under vinterhalvåret stor påfrestning på huden då många drabbas av besvär med torr hud, så kallad “vinterhud”. Även solens UV-strålning och vind kan göra att vätska avdunstar från huden och lämnar den extra utsatt.

Starka produkter

Rengöringsmedel, tvålar och liknande produkter är utformade för att lösa upp fett och smuts, men det betyder också att de bidrar till att lösa upp även det skyddande lagret av sebum på huden. Ju oftare du tvättar dig, desto mer påfrestning utsätter du huden för. Detsamma gäller starkt parfymerade produkter som också gör mer skada än nytta på huden.

Dusch och varmbad

 Varmvatten torkar ut huden. Även kranvatten kan skada huden då det kan innehålla höga halter av magnesium, bly och zink (s.k. hårt vatten). När dessa mineraler kommer i kontakt med huden lämnar de en tunn hinna som kan hindra fukten att absorberas av huden.

Interna faktorer

Genetik och ålder

Talgproduktionsnivåer och vår förmåga till fuktreglering är högst individuellt och ibland av ärftlig karaktär. Hudens fukt- regleringsförmåga kan även påverkas av ålder. I föråldrad hud har antalet talgkörtlar och svettkörtlar minskat under huden, det leder i sin tur till en minskad förmåga att producera svett, lipider och regleringen av vattenhalten i kroppen. Resultatet av det är att hudens förmåga att binda fukt har försämrats, därför behöver kroppen tillsatt fukt utifrån med hjälp av salvor och krämer.

Psykologisk stress

Stress påverkar hela kroppen, både inre och yttre organ såsom huden. Vid stress sker en kemisk reaktion i kroppen där stresshormonerna adrenalin och kortisol frisätts. Vid långvarig stress är hormonnivåerna ständigt förhöjda och påverkar därmed immunförsvar och återfuktning av huden. Huden blir då känsligare och mer reaktiv, vilket kan utlösa olika typer av hudåkommor, däribland så kallat stressutslag.

Hormonella förändringar

Förändrade hormonnivåer, framför allt östrogen och testosteron, kan påverka hudens fukt- och lipidnivåer. Till exempel är det vanligt förekommande att huden är benägen att bli märkbart mycket torrare under klimakteriet på grund av den minskade östrogen-produktionen. Likaså är torr hud vanligt under graviditet på grund av hormonförändringar samt de ökade kraven på vätska i kroppen.

Kost

I likhet med andra organ fordrar huden ett antal viktiga näringsämnen för att kunna fungera ordentligt. Det handlar bland annat om omättade fettsyror och vitaminer. Brist på något av dessa näringsämnen kan bidra till torr hud.

Hur förebygger man besvär med torr hud?

  • Välj mild rengöring och tvålar (handtvål, diskmedel, schampo, rengöringsmedel etc.) som är skonsamma mot din hud och så nära hudens PH-värde som möjligt.
  • Undvik parfym och färgämnen eftersom dessa ämnen kan irritera huden.
  • Torka huden ordentligt efter kontakt med vatten, se till att torka huden ordentligt trr för att undvika att vattnet ligger kvar och torkar ut huden.
  • Tillför fukt genom att regelbundet smörja huden med en skonsam hudsalva, ju högre fetthalt desto bättre skydd.

   

  Vård för torr hud

  Tendens till torr hud kan vara medfödd, men ingen måste acceptera de obehagliga effekterna som kommer med torr hud. Dålig näring, rökning, stress och långvarig solning förstärker effekterna av torr hud, men kan motverkas genom att använda rätt hudvårdsprodukter regelbundet. Helosan® Original har en mindre mängd vattenhalt och en betydligt högre fetthalt, vilket har en betydande roll i salvans starka egenskaper att motverka torr hud. När du använder en salva med hög fetthalt får huden en skyddande barriär som gör att fukten stannar kvar i huden. Fettet i feta salvor fyller upp mellan de yttre hudcellerna och gör huden tätare, vilket förhindrar att vatten avdunstar.