Torr hud? Hudläkarna tipsar!

Känner du att din hud är torr, fnasig och irriterad? Var lugn, för det finns enkla knep att ta till för att återställa fuktbalansen. Läkarna inom Hud- och könssjukvård Lykke Barck och Marta Laskowski som även driver Hudläkarpodden ger dig svaren på din torra hud.

Att huden skulle bli beroende av mjukgörare och sluta producera talg är en av de största myterna.

–Din hud kan inte bli beroende av en kräm eller salva, säger Marta. Om du tycker att din hud är torr är en parfymfri mjukgörande kräm eller salva, i kombination med nedanstående råd, snarare det bästa du kan göra för den. Generellt sett är en salva fetare jämfört med en kräm och skapar som en extra barriär som bevarar fukten i huden.

– Om du sedan slutar med produkten så upplevs huden inte lika smidig och mjuk. Man vänjer sig liksom vid känslan, men själva huden i sig blir inte beroende, säger Lykke.

Orsaker till torr hud

Torr hud orsakas av såväl inre som yttre faktorer. Med de yttre faktorerna menas det som du exponeras för till exempel vind, kyla, varmvatten och upprepad tvättning av händerna som alla kan torka ut huden. Det gör att eksem kan blossa upp och huden känns kliande och torr. Inre faktorer är de förutsättningarna du som individ har, till exempel underliggande sjukdomar eller om du behandlas med läkemedel. Även brist på näringsämnen som till exempel järn kan bidra till torr hud. Resultatet är att hudens förmåga att binda fukt har blivit avsevärt försämrad. Kroppen behöver därför fukt utifrån med hjälp av salvor och krämer.

Vad består en bra hudsalva av?

– En hudsalva ska innehålla två huvudingredienser, fett och fuktbindare. Dessa är avgörande för att stärka hudbarriären, menar Marta. Det bästa sättet att tänka på barriären är att likna den vid en tegelvägg vars funktion är att hålla borta irriterande ämnen, allergener och patogener samtidigt som den ska förhindra förlust av vatten och andra ämnen från huden. Mellan tegelstenarna har du murbruket, som består av naturliga byggstenar i form av framför allt fetter, så som ceramider. Fett är alltså en naturlig byggsten i vår hud, och den som bidrar till att behålla hudens fuktnivå, så att hudens yta behålls stark, jämn och mjuk. När murbruket i en tegelvägg inte är starkt nog för att hålla upp väggen rasar den. Vår hudbarriär är då försvagad och den känns irriterad, skör och torr.

Skapa rätt förutsättningar för huden

Din hudtyp är vad du är född med. Men genom att skapa rätt förutsättningar för huden går det att undvika en torr hud.

– Duschar du ofta riskerar huden att bli torr, då kan det vara bra att smörja in sig med en parfymfri mjukgörande kräm eller salva direkt efteråt, säger Lykke. Undvik även att duscha allt för varmt och använd handskar om det är kallt ute. Diskhandskar är utmärkt för att skydda huden vid vattenkontakt.