TORR HUD

Huden är kroppens största organ och utgör faktiskt så mycket som 15% av en persons kroppsvikt. Hos en vuxen täcker den cirka 2 meter och väger cirka fyra kg. Huden vi har på våra kroppar är i grunden multifunktionell och reglerar bland annat vår kroppstemperatur, skyddar kroppen från uttorkning och angrepp av olika mikroorganismer. Dessutom är det vår hud som skyddar mot solens farliga UV-strålar och andra yttre ämnen som inte är hälsosamma för kroppen och vårt immunsystem. Med den kunskapen verkar det nästan likgiltigt att säga det, men vi gör det ändå; Att ta hand om och skydda din hud med bra produkter är viktigt, både för ditt utseende och för ditt välbefinnande.

 

DE TRE HUDLAGREN

Huden består av tre lager; epidermis, dermis och subkutan vävnad. Överhuden bildar hudens yttersta lager och är inte mer än en halv millimeter tjock. Detta består av flera lager tätt packade celler som staplas ovanpå varandra och har fetter som tätningsmedel. Om vi skulle bygga ett hus skulle fettet vara tätningsmedlet som håller tegelstenarna ihop. I det nedre skiktet av epidermis – även kallat bascellskiktet – bildas nya hudceller kontinuerligt och när dessa mognar rör sig de uppåt i de olika cellskikten som utgör epidermis. Under denna process planar cellerna ut för att så småningom ”förena” det yttre lagret av huden. Det yttre lagret kallas också hornlagret och består av döda hudceller. Stratum corneum bildar hudens elastiska och resistenta barriär mot yttre påverkan som smuts. Dessa döda celler skjuts ständigt bort från huden i form av små skalor. Från bildandet av den enskilda hudcellen tills den skalas av, går ungefär en månad och huden förnyas därmed ständigt.

Läderhuden är som sagt mittlagret på huden och är 0,5-3 mm tjock. I dermis sitter våra blodkärl, nerver, talgkörtlar, hårsäckar och svettkörtlar. Om vi rör oss lite längre in hittar vi det innersta lagret av huden. Nämligen den subkutana vävnaden, som består av bindväv och fettceller och vars ytterst viktigaste funktion är att skydda kroppens organ från kyla och värme. I den subkutana vävnaden lagrar kroppen således också energi i form av fett, vilket hjälper huden med fett- och vattenreserver. Om den subkutana vävnaden tappar vätska, ses den mycket snabbt och ganska tydligt av att huden blir skrynklig, precis som det också är vad som händer när vi får påsar och svarta cirklar under ögonen.

 

DET HÄNDER NÄR DU FÅR TORR HUD

Ytterst på huden har vi ett naturligt fettlager som tjänar syftet att skydda mot uttorkning. Det är också detta fettlager som gör din hud mjuk och smidig. Just dessa fetter är hudens viktigaste barriär mot uttorkning och varje gång du tvättar tvättar du också bort en del av detta fettlager. Rengöringsmedel, tvålar (inklusive schampon, handtvålar etc.) och andra rengöringsmedel som är utformade för att lösa upp fett, smuts och smuts hjälper också till att lösa upp hudens naturliga fettlager. Den skyddande hudbarriären kommer därför också att bli betydligt tunnare med överdriven användning av ovanstående, eftersom kroppen inte har tid att återhämta sig. Huden skadas därmed och torkar ut, precis som risken för inflammation och små sår som kan orsaka infektioner och eksem lättare kan uppstå.

Likaså förekommer det också flera andra yttre faktorer som kan påverka vår hud negativt, som exempel vind och väder. Här ställer det svenska klimatet lite större krav på dina ansträngningar att upprätthålla sund hudvård som stärker hudens egna skyddsbarriär. Det är också särskilt här som epidermis stratum corneum visar sina unika egenskaper. Detta beror på att hudens fuktinnehåll är direkt relaterat till omgivningens fuktighet. Låg luftfuktighet minskar vattenhalten i stratum corneum, vilket i svåra fall kan leda till symtom som sprickor och sprickor i huden. Torr hud visar sig oftast vara vanligast förekommande på vintern än på sommaren, detta eftersom både kyla och vind bidrar till att torka ut huden. Dessutom är huden extra utsatt under årets mörkare årstiden då huden inte naturligt får samma vitaminer från solen som på sommaren.

 

HUDVÅRD FÖR TORR HUD

Naturligtvis kan du inte ändra vädret, men det finns många andra saker du kan göra för att undvika och/eller behandla och ta hand om torr hud. Först och främst är det alltid en bra idé att välja tvålar som är skonsamma mot din hud. Det finns flera schampon, handtvålar, diskmedel och andra rengöringsprodukter som rekommenderas av Astma and Allergy Association. Således innehåller dessa vanligtvis inte parfym, färgämnen eller andra ämnen som kan bidra till torr och irriterad hud.

Dessutom bör du alltid komma ihåg att återfukta huden när du har varit i badet eller på annat sätt tvättat den – till exempel när du tvättar händerna eller tar ett fotbad. Vatten hjälper ironiskt nog till att torka ut huden. Det finns ett hav av salvor, krämer och lotioner på marknaden som på olika sätt kan bidra till att balansera hälsan i din hud. På samma sätt är det en bra idé att skrubba din hud med en skrubba en gång i veckan för att ta bort de döda hudcellerna. Om du inte tar hand om att ta bort de döda hudcellerna kan detta orsaka oren hud i form av finnar, stötar etc. Det är dock viktigt att vara medveten om att det finns olika skrubbar, beroende på var på kroppen du ”skrubbar”. Det gör det för att huden i ditt ansikte till exempel är något tunnare än huden på dina händer och fötter, vilket är anledningen till att en skrubb för den senare kan göra mer skada än nytta för ditt ansikte.

 

HELOSAN® ORIGINAL TILL TORR OCH LEN HUD

Helosan® original har hög fetthalt och betydligt lägre vattenhalt än jämförbara produkter på marknaden. Alla produkter i Helosan®-familjen innehåller således fuktgivande och mjukgörande ämnen som liknar hudens egna barriärfetter och som främjar hudens egen reparationsprocess, samtidigt som salvan lägger sig som ett tillfälligt lager som ger långvarig återfuktning och skydd mot uttorkning.  Helosan®s speciellt utvecklande sammansättning gör att den särskilt lämplig för torr, känslig och irriterad hud med försvagad hudbarriär. Helosan® kan användas för vård av huden tillsammans med läkemedelsprodukter för behandling av exempelvis psoriasis och andra hudsjukdomar.

Helosan®s speciellt utvecklande sammansättning gör att den är mycket dryg, en liten klick räcker långt. Hudsalvan är lätt att applicera och ger huden tid att återfukta sig själv, vilket gör den mer motståndskraftig mot yttre faktorer som vind och väder. sol, vatten, värme, kyla och fukt – ja, och vanligt tvål och tvättmedel. Alla produkter i Helosan®-familjen är 100% veganska och helt parfymfria. Helosan® innehåller Eucalyptus Globulus som är en naturlig olja tillsatt för att ge en mild frisk doft. Tack vara noggrant utvalda ingredienser är Helosan®s produkter inte bara skonsam mot huden, de håller även ett genomgående hållbarhetstänk från produktion till konsumtion med stort hjärta för såväl individen som miljön.